Yağ Lekesi Çıkarma Yöntemleri

Günlük hayatın akışında farklı sebeplerden dolayı gerek giysilerimizde gerek kullandığımız diğer eşyalarımız üzerinde pek çok leke bulaşabiliyor. Bu lekelerden bazıları kolay bir şekilde yüzeyden arındırılırken bazılarıysa oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Söz konusu zorlu lekelerden en sık karşılaştığımız leke olan yağ lekesi; kumaş, giysi ve halı gibi yüzeylerden kolay bir şekilde çıkmaz. 

Fakat evde uygulayabileceğiniz birkaç püf nokta ile bu lekelerden kurtulmak mümkündür. Bu yazımızda sizler için yağ lekelerini çıkarırken kullanabileceğiniz bazı yöntemler ve bu lekeden sizi kolayca kurtarabilecek bazı ipuçlarını yer verdik.

Gelin hep birlikte bunlara göz atalım.

Yağ Lekesi Ocaktan Nasıl Çıkar? 

Ocakta oluşan yağ lekeleri genellikle oldukça zorlu olabilir, ancak aşağıdaki adımları uygulayarak lekeleri kolayca çıkarabilirsiniz:

  • Yağın soğumasını bekleyin: Yağ lekesini temizlemeden önce, ocaktaki yağın soğumasını bekleyin. Sıcak yağa dokunmak ciddi yanıklara sebep olabilir.
  • Yağı kazıyın: Yağ lekesini temizlemek için öncelikle bir spatula veya bıçak kullanarak yağı kazıyın. Bu işlem, yağın kalıntılarını ve fazla yağı kaldıracaktır.
  • Yağ çözücü kullanın: Yağ çözücü, yağ lekesi için etkili bir çözücüdür. Asperox Sarı Güç’ü kirli yüzeye püskürtüp kısa bir süre bekledikten sonra nemli bir sünger veya bez yardımıyla yumuşamış alanı silin.
  • Sirke kullanın: Sirke, yağ lekesini çıkarmak için etkili bir doğal yöntemdir. Bir miktar sirkeyi bir bez veya sünger üzerine dökün ve lekenin üzerine uygulayın. Birkaç dakika bekleyin ve sonra sıcak su ile durulayın.
  • Karbonat kullanın: Karbonat, yağ lekesini çıkarmak için etkili bir diğer doğal yöntemdir. Karbonatı biraz su ile karıştırın ve lekenin üzerine uygulayın. Birkaç dakika bekleyin ve sonra sıcak su ile durulayın.
  • Yağ sökücü sprey kullanın: Yağ lekelerini çıkarmak için piyasada satılan özel yağ sökücü spreylerden de yararlanabilirsiniz. Ürünün etiketindeki talimatlara göre kullanarak lekeyi çıkarabilirsiniz.

Yukarıdaki yöntemleri uygulayarak ocakta oluşan yağ lekelerini kolayca çıkarabilirsiniz.       

Kurumuş Yağ Lekesi Ocaktan Nasıl Çıkar?

Kurumuş yağ lekeleri, ocak yüzeylerinde sıkça görülen bir sorundur. Ancak, doğru yöntemlerle bu lekeleri çıkarmak mümkündür. İşte kurumuş yağ lekelerini ocaktan çıkarmak için izleyebileceğiniz bazı adımları sizler için sıraladık:

  • Ocak soğuduktan sonra, bir spatula yardımıyla kurumuş yağ lekesinin üzerindeki büyük parçaları yavaşça kazıyın.
  • Biraz bulaşık deterjanı ve sıcak suyu karıştırarak, ocak yüzeyini temizleyin. Bu karışımı bir bezle ocak yüzeyine uygulayın ve yağ lekesini yumuşayıncaya kadar ovun.
  • Lüksün en üst noktasını keşfedin rolex daytona 40mm m116515ln 0017 herren automatisch Wellreplicas.is’ten replika saat. Eşsiz işçiliği ve stili deneyimleyin, zarafeti en iyi şekilde yeniden tanımlayın. Bu zarif saatle varlığınızı yükseltin, sofistikeliğin ve prestijin gerçek bir sembolü.

  • Bu işlemden sonra Asperox Sarı Güç yumuşattığınız alana püskürtün ve biraz bekletin. Daha sonra bir bez yardımıyla nazikçe temizleyin. Yağ lekesinin rahatlıkla çıktığını ve mükemmel temizlik görüntüsünü göreceksiniz.

Yağlanmış Ocak Demiri Nasıl Temizlenir?

Yağlanmış ocak demirleri, yemek pişirirken oluşan yağ ve kalıntılar nedeniyle zamanla kirlenebilir ve yapışkan hale gelebilir. Ancak, doğru yöntemlerle bu kirleri temizlemek mümkündür. İşte yağlanmış ocak demirlerini temizlemek için izleyebileceğiniz bazı adımları sizler için bir araya getirdik: 

  • İlk olarak yemek yağı bulunan demirler için uygun bir temizleyici seçin. Kabın içine ılık su koyun ve ocak demiri temizlik için dik olacak şekilde ilgili alana yerleştirin. Sonrasında suyun içine temizleyici ekleyin ve bir süre beklemeye alın. Sonrasında nemli bir bezle veya bulaşık süngeriyle demirlerin üzerini yavaşça ovalamaya başlayın. 
  • Ovalama işlemini yaptıktan sonra demirleri güzel bir şekilde durulayın. Daha sonrasında tamamen kurumadan demirleri ocağa yerleştirmeyin.                                              

Kumaştan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Kumaşa yerleşmiş olan yağ lekesini çıkarmak için bulaşık deterjanı en etkili yöntemler arasında yer alır. Bulaşık deterjanını lekeli yağ bölgesine döktükten sonra 5 dakika kadar beklemeye alın. 

Hemen ardından ılık bir su ile durulamak ya da diş fırçası ile fırçalamak lekeyi kolayca çıkarmanıza yardımcı olacaktır .Ayrıca bir diğer yöntem olarak  karbonat kullanmak ve karbonatı yine aynı şekilde diş fırçası yardımıyla fırçalamak lekenin çıkmasına yardımcı olacaktır. Böylece çıkması zor olan yağ lekesini, farklı kumaşlara bağlı olarak çıkarmak mümkündür. Aynı şekilde karbonatla beraber yağ lekesini karıştırmak ve buna göre kullanmak da etkili yöntemler arasında yer alır.

Burada sentetik kumaşlar ve narin kumaşlar için konuyu ayırt etmemiz gerekirse:

Sentetik kumaşlardan yağ lekesini çıkarmak için;

  • Öncelikle bir bezi etere batırın ve ardından bu bezle lekenin olduğu yeri narin hareketlerle silin.
  • Bu uygulamayı açık havada denemeniz önerilir. …
  • Sentetik kumaşlar için yağ lekesi çıkarma yöntemi aradığınızda, bir köşede eter bulundurabilirsiniz.

Narin kumaşlardan yağ lekesini çıkarmak için;

Bebek pudrası kullanılabilir. Bu pudra ipek, saten gibi narin kumaşlarda etkili olan yöntemler arasında yer alır. Yağ lekesinin üzerine bebek pudrası dökün ve 10 dakika bekletin. Bu sırada pamuklu bezi ıslatın ve pudranın üzerine bastırarak lekenin beze geçmesini sağlayın. Ardından kıyafetinizi düşük derece yıkayın.

Asperox
Logo